Richard de Boer

journo ۰ based in northern netherlands

Minister De Jonge op werkbezoek in het MCL: ‘Ongevaccineerden houden bedden bezet die voor een andere patiënt bedoeld waren’

Friesch Dagblad, 15 oktober 2021 ★ Volgens minister Hugo de Jonge houden ongevaccineerde coronapatiënten een plekje in het ziekenhuis bezet „dat eigenlijk voor een andere patiënt bedoeld was”. Met die boodschap hoopt de minister — op werkbezoek bij het MCL — de vaccinatiegraad op te krikken naar 95 procent.

„De zorg heeft het waanzinnig druk en kijkt met buikpijn tegen het winterseizoen aan. Er komt een griepgolf aan en er moeten heel veel operaties ingehaald worden. Mensen in de zorg denken: wat is het zonde dat we in onze bedden patiënten hebben liggen die er niet hadden hoeven te liggen als ze zich hadden laten vaccineren.”

Dat is de boodschap die demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagmiddag bracht tijdens een werkbezoek aan Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Daar sprak de minister met medisch personeel en met drie ex-coronapatiënten die ten tijde van hun ziekenhuisopname niet gevaccineerd waren.

Ongemakkelijke waarheid

„Covidpatiënten in de ziekenhuizen zijn doorgaans niet gevaccineerd en hebben doorgaans ook spijt van hun keuze om zich niet te laten vaccineren. Dan hadden ze waarschijnlijk niet in het ziekenhuis een plekje bezet gehouden dat eigenlijk voor een andere patiënt bedoeld was”, zei De Jonge tegen het verzamelde perskorps in het ziekenhuis. „Dat is misschien een ongemakkelijke waarheid, maar het moet wél verteld worden.” De Jonge hoopt de vaccinatiegraad in Nederland — op dit moment 83,2 procent van de volwassen bevolking — met deze boodschap op te krikken naar 95 procent.

Volgens de minister is gemiddeld tachtig procent van de coronapatiënten in ziekenhuizen niet gevaccineerd. De meest recente gegevens die het RIVM heeft verzameld, wijzen echter op een lager percentage: tussen 1 september en 3 oktober waren 998 van de 1369 opgenomen patiënten met Covid-19 niet gevaccineerd, wat neerkomt op 73 procent. Op de IC is dat percentage 83 procent (235 van de 282 IC-patiënten).

Als belangrijkste oorzaak voor het weigeren van een vaccin verwijst De Jonge naar desinformatie op sociale media. „Als je vaker op Facebook kijkt dan dat je de krant leest, dan zie je allerlei informatie die niet blijkt te kloppen. Je denkt dan dat je jong, sterk en fit bent. Maar voordat je het weet, lig je in een ziekenhuisbed dat natuurlijk eigenlijk bedoeld is voor een ander. Dat is natuurlijk dood- en doodzonde.”

Geen spijtoptant

De Jonge sprak in het MCL onder meer met Hendrik Visser, een 64-jarige Urker visserman die in april met corona het ziekenhuis werd binnengebracht en maandenlang op de intensive care van MCL heeft gelegen. „Toen ik wakker werd, was het een donderdag drie maanden later en van de tussentijd weet ik helemaal niks meer.”

Visser heeft diabetes en is reumapatiënt, maar dat hij destijds niet was gevaccineerd, kwam door een samenloop van omstandigheden. „Ik heb nooit getwijfeld aan een vaccin, maar ik was van maandag tot zaterdag op zee. Ik heb drie keer bij de huisartsenpost gevraagd voor een prik. Op een maandagochtend nog eens voordat ik met de boot vertrok. Maar het kon toen niet.”

Hij herkent zich dan ook niet in het beeld van een spijtoptant. Inmiddels zit hij in een rolstoel, en verblijft hij sinds tien weken in het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag, waar zijn ic-verworven spierzwakte weer wordt geactiveerd. Hij kan zijn armen al een beetje bewegen en een beetje lopen. „Ik ben nu twee weekenden thuis geweest op Urk. Ik zit hier zo lang, ik krijg gewoon heimwee.”

Antistoffen

Zijn dochter Marja Kramer, die is meegekomen naar het bezoek in het MCL, heeft ook met haar hele gezin corona gehad. „Ik had zelf een dag koorts en een week neusverkoudheid gehad, dus ik mag niet klagen”, zegt ze. „Mijn dochters kregen geen symptomen, maar uiteindelijk worden zij ook gevraagd om te vaccineren. Toen hebben ze antistoffentest gedaan en bleek dat ze ook allebei antistoffen hadden.”

De vaccinatiegraad op Urk is met momenteel 30 procent de laagste van Nederland, maar wat antistoffen betreft scoort Urk juist hoog. „We hopen dat die getallen samen bij elkaar opgeteld toch genoeg bescherming bieden tegen het virus”, zegt Kramer. „Maar dat wordt nu nog niet gedaan.”

Verschenen bij het Friesch Dagblad op 15 oktober 2021


 

Advertisement

Published by

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: